Txell Bonet rebrà el Porró de Fulleda en la V edició de la Fira Heroica

Aquest diumenge 16 de setembre Fulleda celebrarà una nova edició de la Fira Heroica, la festa de l’Agustina d’Aragó. Durant tot el dia es durà a terme un atractiu programa d’activitats on destacaran les recreacions històriques vinculades amb la vida i llegenda de l’heroïna catalana a la guerra del Francès. Aquesta singular festa també comptarà amb tallers, exhibicions d’oficis antics, jocs per la canalla, etc. a més d’un atractiu mercat de productes locals i artesans de proximitat.

Txell Bonet, periodista, companya de Jordi Cuixart i descendent de Fulleda, rebrà aquesta distinció com a reconeixement a la seva tasca en favor de l’alliberament del president d’Òmnium Cultural empresonat des del 16 d’octubre per participar en l’organització de l’1 d’Octubre. Aquest acte, que reconeix la tasca duta a terme per entitats i persones tindrà lloc al voltant de les 12 hores. Carme Forcadell, Neus Català, la família de Ramon Santamaria Prats, primer alcalde de Fulleda en la democràcia, i el Sistema d’Emergències Mèdiques han estat les protagonistes del lliurament del Porró de Fulleda en anteriors edicions.

La festa començarà a les 09.00 h del matí amb un tradicional esmorzar de veremador (preu 5€). A partir d’aquest moments, els carrers de Fulleda esdevindran l’inusitat escenari d’un gran número d’activitats, la instal·lació d’un campament napoleònic i recreacions històriques sobre la vida i llegenda de l’Agustina d’Aragó amb ascendents a Fulleda, a càrrec del Regiment de Festa, Lo Sacaire del Llobregat i el Ball de Serrallonga de Sant Quintí de Mediona (sometent català).

Un altre dels punts forts de la jornada, a més de la celebració d’un taller d’elaboració d’ametlles “rampinyades”, mostra d’oficis artesanals (bufador de vidre, sargaire, picapedrer, puntaire…)serà el mercat de productes de proximitat, amb una presència majoritària d’artesans procedents de la comarca de les Garrigues, una clara mostra de la voluntat de l’Ajuntament de Fulleda per potenciar l’economia de la comarca i donar visibilitat al gran nombre de petits productors de la zona.

Els assistents a la fira també comptaran amb diferents paradetes amb un variada oferta gastronòmica i servei de bar.

La festa s’allargarà durant tota la jornada fins a les 20.00 hores on es clourà aquesta cinquena edició de la Fira Heroica amb una desfilada de fi de festa fins al monument de l’Agustina d’Aragó, situat a l’entrada del poble. Abans, jocs tradicionals per a la canalla, berenar de pa torrat amb oli i xocolata (1€), mercat, etc.

La Fira Heroica, organitzada per l’ajuntament de la localitat (amb la col·laboració de Mapamundi Produccions) és un exemple més del treball dut a terme per part de l’actual equip govern i de diferents associacions de la localitat per donar a conèixer la població de Fulleda arreu de Catalunya; a més de reivindicar la catalanitat d’Agustina Raimunda Maria Saragossa Domènech (Agustina d’Aragó), filla de Pere Joan Saragossa Labastida i Raimunda Domènech Gassull, originaris de Fulleda i on van contraure matrimoni al 1772.

Aquest diumenge 16 de setembre us hi esperem a la Fira Heroica, la festa de l’Agustina

Leave a Reply