Fulleda, punt de pas de la cursa “Correm per fer història. Senders del 1714”

El diumenge 13 de setembre la nostra localitat esdevindrà, per partida doble, un dels principals punts d’atenció de la comarca de les Garrigues. Per una banda, amb motiu de la celebració de la segona edició de la Fira Heroica, que com l’any passat omplirà els nostres carrers de paradetes, jocs de fira, recreacions històriques… tot ambientat al segle XVIII i, per altra, per ser un dels punts de referència i pas de la cursa “Correm per fer història. Senders del 1714” organitzada pel club Xafatolls.

Per segon any consecutiu, l’Ajuntament de Fulleda amb la col·laboració de Mapamundi Produccions, ens proposaran un singular viatge en el temps, i per unes hores els carrers, places i racons de Fulleda esdevindran l’escenari de la segona edició de la Fira Heroica, una singular proposta que ambientarà al poble a l’època de l’Agustina d’Aragó, els ascendents de la qual estan situats a Fulleda.

Durant tota la jornada, des de les 09.00 hores fins a les 20.00 hores, l’animació serà constant i tant els seus veïns com els visitants podran gaudir d’allò més amb les diferents propostes al seu abast: mercadet de pagès d’època i de productes artesanals, esmorzar popular de veremador (de 09.00 a 10.30 h, preu 5 €), recreacions històriques relacionades amb la “Guerra del Francès” i de la vida i llegenda de l’Agustina d’Aragó, jocs de fira, mostra d’oficis artesanals –bufadors de vidre, d’elaboració d’espelmes…- una xerrada sobre aspectes inèdits de la vida de l’Agustina (11.00 hores), etc. De les 14.00 a les 15.30 hores també tindrà lloc un dinar popular (preu 9€).

La celebració de la Fira Heroica també servirà de marc pel lliurament del “Porró de Fulleda”, una iniciativa consistent en reconèixer la trajectòria personal i professional de persones i entitats, mitjançant el lliurament d’un porró de vidre –la localitat es va destacar temps ençà per la producció d’aquest estri-. Neus Català, única supervivent catalana del camp de concentració de Ravensbrück, enguany fa 100 anys, serà la mereixedora d’aquesta distinció. Elisenda Belenger, la seva biògrafa, recollirà aquesta distinció. (12.30 hores).

L’Antic Museu de l’Oli de Fulleda també obrirà les seves portes (de les 12.00 a les 13.00 i de les 17.00 a les 18.00 hores).

“Correm per fer història”

Durant la jornada, l’activitat no es limitarà a la Fira Heroica, ja que, aproximadament, a tres quarts de dotze, els participants a la cursa “Correm per fer història. Senders del 1714” passaran per la població, provinents de Senan i camí de les Borges Blanques. En arribar, els corredors participants a la cursa realitzaran una aturada (aproximadament a les 11.45 hores) i llegiran un petit manifest.

Aquesta cursa, organitzada per l’Associació Atlètica Xafatolls de Mollerussa, tindrà lloc els dies 11, 12 i 13 de setembre i pretén, coincidint amb la celebració de la Diada Nacional de Catalunya, realitzar corrent per relleus i sense parar la ruta “Senders del 1714” de 645 quilòmetres, creada per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) amb el suport de la Generalitat de Catalunya, en el marc de la commemoració del Tricentenari de la Guerra de Successió, amb l’objectiu de posar en valor l’excursionisme i el coneixement del país. La ruta dels Senders del 1714 és un recorregut pels deu escenaris més destacables de la Guerra de Successió a Catalunya (1702-1714).

L’organització d’aquesta singular cursa anirà a càrrec del club Xafatolls de Mollerussa, que enguany compleix 30 anys de vida.

Més informació i reserves: culturaturisme@fulleda.org

Fulleda turisme Fira Heroica

Leave a Reply