El mercat de productes de proximitat un dels grans atractius de la III Fira Heroica de Fulleda

El diumenge 18 de setembre tindrà lloc a Fulleda la tercera edició de Heroica, la festa de l’Agustina d’Aragó, originaria de la població, i que enguany aposta decididament per comptar amb un mercat amb especial protagonisme per als productes de proximitat fets d’una manera artesanal. Com anys enrere, en el decurs del dia es duran a terme un gran nombre d’activitats com tallers, recreacions històriques, visites guiades a diferents indrets d’interès del poble, jocs, àpats populars o el lliurament del “Porrón de Fulleda”, entre altres.

Un any més, la localitat de Fulleda acollirà la celebració de Heroica, una proposta lúdica i festiva, dedicada a la figura de l’Agustina d’Aragó. La principal novetat de la present edició, que es durà a terme el diumenge 18 de setembre –matí i tarda- serà la decidida aposta realitzada per part de l’Ajuntament de Fulleda, organitzador de la mateixa, per comptar amb un mercadet on la gran majoria de les parades siguin de productors dedicats a l’elaboració de productes de proximitat d’una manera artesanal, amb una destacada participació de productors de poblacions properes a Fulleda, que també comptarà amb un espai propi per a presentar alguns dels seus productes més destacats com les ametlles garapinyades, el vi i l’oli.

La celebració d’un tradicional esmorzar de veremador amb pa torrat, arengada, raïm i vi posarà el tret de sortida d’aquesta festa (09.00 a 10.30 hores al preu 5 €), que comptarà amb tot un seguit d’activitats entre les quals cal destacar les demostracions dels oficis de Fulleda del segle XIX amb l’elaboració de licors i aiguardents, bufadors de vidre o la xerrada musical “Sons de la terra”, que servirà per presentar curiosos i inèdits instruments tradicionals, el seu origen i com sonen (11.00 hores).

A les 12.30 hores es lliurarà el “Porró de Fulleda”, un dels actes més destacats de la festa consistent en reconèixer el treball i trajectòria de persones i entitats i que enguany recaurà en mans de Cristina Santamaría, neta del primer alcalde democràtic de Fulleda i impulsor de la recuperació de la figura de l’Agustina de Aragón a Fulleda.

En el decurs del matí els assistents també tindran l’oportunitat de reviure el passat gràcies a les representacions de diversos grups teatrals que interpretaran una recreació de la història napoleònica i del Ball d’en Serrallonga de Sant Quintí de Mediona, a més de realitzar explicacions teatralitzades sobre la història i llegenda de l’Agustina d’Aragó. Els visitants podran veure la simulació d’un combat de la Guerra del Francès, amb tècniques i armaments de l’època o la vida en un campament militar napoleònic.

Per la tarda es duran a terme dos tallers, un de producció de xocolata en directe, tal i com es feia des del segle XVI al XIX, a càrrec de l’artesà xocolater Xavier Rodríguez, de Xocolates Aynouse i un altre d’elaboració de sals d’herbes a càrrec de Les Baselles, parc de les olors de l’Albi.

Durant tota la jornada es realitzaran visites guiades a l’Antic Molí de l’Oli (de 12.30 a 13.30 i de les 17.00 a les 18.00 hores), que acollirà una exposició sobre els orígens de la festa de l’Agustina i al celler Matallonga de Fulleda de 13.00 a les 14.00 hores), a més de diferents activitats per als més petits amb especial protagonisme per als jocs infantils, gegants i la xocolatada programada per a les 18.00 hores.

La Fira Heroica també comptarà amb un servei de bar durant tot el dia a La Sala, el local social del poble i servei de dinar, també a La Sala, amb un preu de 7 €.

L’Ajuntament de Fulleda i Mapamundi Produccions (empresa especialitzada en la organització d’aquests tipus d’esdeveniments) són els promotors d’aquesta original iniciativa, que té com a principal objectiu introduir nous elements de dinamització i notorietat per a Fulleda .Fet i fet, una proposta cultural, lúdica i festiva que ens transportarà, per unes hores, a l’últim quart del segle XVIII i que ens permetrà viure una jornada molt especial en la que es recrearan diferents aspectes de la vida d’aquells anys que coincideixen amb el casament de Pere Joan Francesc Ramon Saragossa Labastida amb Raimunda Domènech Gassull (any 1772), els pares d’Agustina Raimunda Maria Saragossa Domènech, la que fou coneguda gràcies a la seva participació en la “Guerra del Francès”, com Agustina d’Aragó o Agustina l’Artillera, els ascendents de la qual estan situats a Fulleda.

 

Fulleda, Fira Heroica 1

Fulleda, Fira Heroica 2

Leave a Reply