El canó del monument dedicat a l’Agustina d’Aragó torna al lluir amb tota la seva esplendor al costat de l’heroïna

Aquest dimarts, el canó del monument de l’Agustina d’Aragó ha tornat a la seva ubicació habitual després de sotmetre’s a un procés de restauració integral, tant dels elements de fusta com de metall, amb un resultat francament espectacular.

El dimecres 11 de gener el canó, una de les peces de l’emblemàtic monument dedicat a l’Agustina d’Aragó, va deixar de fer costat a l’heroïna de la Guerra del Francès per sotmetre’s a un necessari i esperat procés de restauració de tots els seus components. Un mes i mig després, uns dies abans de les previsions inicials, el canó torna a lluir “net i polit” a Fulleda.

El canó s’ha sotmès a diferents actuacions que han servit per restaurar, d’una manera integral, tota la peça (s’han substituït alguns dels elements de fusta originals a causa del seu deteriorament pel pas dels anys i les inclemències climatològiques), que ara llueix amb tot el seu esplendor al costat de l’Agustina d’Aragó.

L’arribada del canó ha estat molt ben rebuda ja que aquest diumenge Fulleda acollirà la celebració de la sisena edició de la Marxa Heroica a Fulleda i el monument és un dels punts de visita obligats i més fotografiats per part dels participants en aquesta marxa esportiva no competitiva.

Amb el pas dels anys, el monument a “l’Agustina d’Aragó” ha esdevingut un dels signes de identitat de la localitat. La peça es va instal·lar al 1986 amb motiu del 200 aniversari del naixement de l’Agustina Raimunda Maria Saragossa Domènech (1786-1986), filla de Pere Joan Saragossa Labastida i Raimunda Domènech Gassull, naturals de Fulleda i on van contraure matrimoni al 1772.

 

 

 

Leave a Reply