El 13 de març posa’t en marxa amb la Ruta dels miradors i les fonts de Fulleda

Si t’agrada caminar, si eres un apassionat o vols conèixer la marxa nòrdica, si vols fer la descoberta d’uns indrets naturals i uns espais sorprenents i per a molts desconeguts…no ho dubtis, formalitza la teva inscripció per a la Ruta dels Miradors i les fonts de Fulleda, que tindrà lloc el diumenge 13 de març

En el decurs d’aquest recorregut esportiu i cultural, obert a la participació de de tots els que vulgueu passar una bona estona en contacte amb la natura gaudint de la cultura i practicant esport –la seva exigència física és molt baixa- descobrireu a través d’una ruta circular de 9 quilòmetres un entorn magnífic envoltat de camps d’oliveres, ametllers, vinyes, però sobretot ens envoltaran frondosos boscos de pins. Al llarg del recorregut podrem observar nombroses construccions de pedra seca (marges, cabanes i algun pou i aljub) però el centre de la ruta seran les fonts (la de les Ventoses i la de la Marieta) i els espectaculars miradors (el de les Garrigues i el dels Pirineus). La ruta s’acabarà amb una visita a l’antic molí d’oli que ha estat restaurat fa poc on us podreu fer la idea de com funcionava antigament (de manera opcional, per a tots els interessats està programada un visita amb tast de vins al celler Matallonga de Fulleda).

Més informació marxes i inscripcions

Fulleda Caminada popular por la Ruta dels miradors i les fontsAquesta atractiva proposta, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Fulleda i el Celler Matallonga, forma part de tot un seguit de marxes organitzades pel Consell Esportiu de les Garrigues, juntament amb el Centre d’Estudis de les Garrigues i amb la col·laboració del Consell Comarcal de les Garrigues que tenen com a principal objectiu dinamitzar i donar a conèixer els racons més emblemàtics de la comarca i les peculiaritats culturals i històriques de cada població de la comarca promovent alhora la pràctica d’activitat física.

El preu de la inscripció, que ja estan obertes- serà de 5 € -nens i nenes gratuït fins als 14 anys- La inscripció, que es pagarà el mateix dia de la ruta, inclou el préstec de bastons per als caminadors que vulguin iniciar-se i descobrir la marxa nòrdica, l’avituallament líquid i sòlid a mitja ruta (aigua, sucs, pastes, refrescos, fruita seca i natural), ruta guiada per un membre del centre d’estudis de les Garrigues i persones del municipi de Fulleda, un tècnic en marxa nòrdica, una visita guiada a l’Antic Molí d’Oli restaurat recentment, assegurança mèdica per a cada participant i descomptes per fer activitats a la natura amb l’empresa Píxel Vertical.

Tot i que el dia de la cursa també es podran realitzar inscripcions, per tal de facilitar la seva organització es prega realitzar-les amb antelació.

El punt de trobada per a gaudir del fantàstic entorn natural d’aquest municipi, el menys poblat de la comarca, serà La Sala –compta amb servei de bar-. L’hora de sortida, les 10.00 del matí.

Per a tots els amants d’instagram comentar-vos que totes les fotos publicades amb el #caminadafulleda2016 seran visibles també al nostre web www.turismefulleda.cat

Si et ve de guts, enganxa’t al nostre instagram @turismefulleda i podràs recuperar totes les fotografies de la caminada i matenir el teu perfil privat

Més informació marxes i inscripcions

Per recuperar forces i fer encara més atractiva aquesta caminada es programarà una visita amb un tast de vins al celler Matallonga, situat al mateix poble de Fulleda. El preu de la visita amb el tast es de 3€, la visita i els vins de la Rosa i en Joan us sorprendran i no us deixaran indiferents.

Si us agrada la proposta, aquestes caminades es realitzen cada mes (generalment l’últim diumenge de cada mes) i gràcies a elles i amb la col·laboració d’un tècnic de cultura, podreu descobrir les diferents poblacions de les Garrigues i els seus paratges més peculiars. A més, en aquestes caminades culturals hi haurà la possibilitat, per als qui vulguin, de tastar la marxa nòrdica i de descobrir la tècnica mitjançant un monitor titulat en marxa nòrdica.

Què podreu veure en aquesta ruta

Fulleda és un d’aquells municipis que encara conserva el sabor i el ritme de la vida de poble. Tranquil, sense estridències, sense presses… Amb 94 empadronats, és la població amb menys habitants de la comarca i serà el municipi on tindrà lloc la 15a caminada cultural per les Garrigues.

La caminada es durà terme per un recorregut circular de 9km (la Ruta completa dels Miradors i les Fonts de Fulleda, totalment senyalitzada i apta per a recorreguts a peu, en bicicleta a cavall…té una distància total de 30 quilòmetres), que ens permetrà gaudir durant tot el recorregut dels camps d’oliveres i ametllers, vinyes, però sobretot dels seus frondosos boscos de pins. Durant la caminada podrem observar nombroses construccions de pedra seca en les seves diferents modalitats (trobarem marges o espones, cabanes de volta, aljubs i algun pou) i que al llarg de sobretot el segle XIX i fins a la meitat del segle XX van ajudar els pagesos a convertir els terrenys en conreables i a fer-los la vida més fàcil al camp.

La ruta consta de 9km circulars i té un desnivell progressiu assequible per a tothom (+210m). Durant el recorregut es faran diferents parades per descobrir les fonts i els miradors que ens trobarem durant la ruta. La primera que visitarem, serà la font de les Ventoses, antigament utilitzada tant per al consum humà com per l’animal. Seguint el recorregut anirem guanyant alçada progressivament fins a trobar-nos amb la font de la Marieta. És un espai d’ombra, amb dos tauletes per a recuperar forces amb una font i una bassa per a refrescar-se.

Continuarem la ruta i ens endinsarem a les pinedes que ens acompanyaran gran part de la ruta; la següent parada serà el mirador de les Garrigues que es troba a 560 m d’altitud i des d’on es gaudeix d’una àmplia visió panoràmica del fondo de Vinaixa en primer pla. També tindrem una panoràmica espectacular de bona part de la meitat sud de la serralada Prelitoral catalana, en concret, les serres de Prades, del Montsant, de la Llena i dels Bessons. I si estem de sort, podrem observar individus joves d’àguila cuabarrada (Hieraaetus fasciatus), procedents de les serralades prelitorals i litorals catalanes i també d’altres zones mediterrànies de la península Ibèrica i del sud de França, on nidifica a les cingleres; per aquest motiu, la Vall de Vinaixa és un espai natural protegit i s’inclou dins la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea.

Continuarem la ruta descendint en direcció al poble de Fulleda per tornar a passar de nou per la font de les Ventoses i agafarem un sender entre el bosc per arribar al poble, on abans de visitar l’antic molí d’oli restaurat recentment, regalarem a la nostra vista una espectacular panoràmica de tot el Pirineu i Prepirineu. I és que des del mirador dels Pirineus tenim unes vistes fantàstiques, on entre molts altres indrets si el dia ens ho permet, podrem veure el punt més alt de Catalunya (la Pica d’estats), el Puigmal, el Mont Perdut i al nostres peus, veurem la conca de la Femosa.

Acabarem la ruta dels miradors i de les fonts amb una visita obligada, a l’Antic Molí d’Oli per conèixer com funcionava antigament. Al finalitzar la ruta, es podrà fer una visita más tast de vinos al celler Matallonga per un preu de 3€/pers. (opcional).

Punts d’interès del recorregut

About the Author

Leave a Reply

*

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.