El 17 de setembre Fulleda acollirà la 4a edició de la Fira Heroica

La Fira Heroica, dedicada a la figura d’Agustina d’Aragó, l’heroïna catalana a la Guerra del Francès, amb ascendents a Fulleda, tornarà a transformar per unes hores la fesomia del poble amb motiu de la celebració el diumenge 17 de setembre de la quarta edició d’aquesta original fira que comptarà, entre altres atractius, amb diferents espectacles d’animació al carrer, recreacions històriques, trabucaires, un mercat de productes de proximitat, exhibició d’antics oficis, tallers, jocs o el lliurament del “Porró de Fulleda”.

Fulleda, una de les localitats més singulars de la comarca de les Garrigues, tornarà a reviure alguns dels capítols més destacats de la vida i llegenda d’Agustina d’Aragó amb motiu de la celebració de la quarta edició de la Fira Heroica, dedicada a la figura d’Agustina d’Aragó, nascuda a Barcelona, però amb ascendents a Fulleda, d’on eren originaris i van contraure matrimoni els seus pares al 1772.

Aquest particular homenatge, de caràcter cultural, lúdic i festiu, a l’Heroïna Catalana en les lluites contra l’exercit napoleònic servirà com excusa per transformar per unes hores els carrers i places de Fulleda i organitzar una jornada en la que tindran especial protagonisme diferents activitats que permetran al presents reviure temps pretèrits –fonamentalment centrats a l’últim quart del segle XVIII- gràcies a les interpretacions de diversos grups teatrals especialitzats en recreacions històriques; en aquest sentit, destacar la participació, per primera vegada, del Regiment de Festa o El Sacaire de Llobregat.

Per altra banda, remarcar la consolidació del mercat de productes de proximitat i artesans, que enguany comptarà amb una presència majoritària –més del 90%- de productors procedents de la comarca de les Garrigues. Cal recordar, que la potenciació d’aquest mercat va ser una de les grans apostes de l’ajuntament de Fulleda a la passada edició de la Fira Heroica; una iniciativa que va obtenir una gran acollida entre paradistes i públic. Com anys enrere, els productes agroalimentaris i artesans de Fulleda tindran també un destacat protagonisme.

El lliurament del “Porró de Fulleda” (12.30 hores) marcarà un altre dels moments àlgids del dia. Aquest acte consisteix en el reconeixement per part del consistori de Fulleda del treball i trajectòria de persones i entitats. Com cada any, la fira, que arrancarà a les 09.00 hores del matí i continuarà fins ben entrada la tarda, comptarà amb altres atractius com l’exhibició d’antics oficis, tallers per adults i nens, jocs tradicionals, xocolatada per la tarda, etc. Els assistents a la fira també comptaran amb diferents paradetes amb un variada oferta gastronòmica i servei de bar.

La jornada es tancarà, cap a les 20.00 hores, amb un homenatge a l’Agustina d’Aragó que es durà a terme al monument dedicat a la seva figura situat a l’entrada del poble. Amb aquest acte es posarà fi a la quarta edició de la Fira Heroica, organitzada per l’ajuntament de la localitat (amb la col·laboració de Mapamundi Produccions) amb la voluntat de dinamitzar i donar a conèixer la població de Fulleda arreu Catalunya, a més de reivindicar la catalanitat d’Agustina Raimunda Maria Saragossa Domènech (Agustina d’Aragó), filla de Pere Joan Saragossa Labastida i Raimunda Domènech Gassull, originaris de Fulleda.

Leave a Reply