Descobrint Fulleda “Pas a pas amb els cinc sentits”

El passat diumenge va tenir lloc la primera experiència de coneixement i gaudi del nostre poble fruit de la nostra proposta de promoció turística “Fulleda, pas a pas amb els cinc sentits”.

Va estar una jornada molt bonica i entranyable on, fins i tot els vilatans que van participar van descobrir coses que encara no coneixien de Fulleda. Fet i fet, un petit grup de persones (esperem que a la propera ocasió sigui una mica més nombrós el grup de gent que s’aprofiti d’aquesta fantàstica experiència) gaudint com mai de la terra, interessada pel territori, costums, cultura…

Per començar la ruta res millor que una trobada amb l’Agustina d’Aragó, la veïna més il·lustre de Fulleda. Fetes les oportunes presentacions –i donat que l’estàtua de l’Agustina no és molt xerraire-, tot el grup va recórrer el poble escoltant explicacions, fets i curiositats de la vila, que no són poques, ens al contrari. Van saber del forn de vidre (temps ençà Fulleda va destacar per la producció de porrons), van travessar la plaça; l’historiador de l’art que ens va acompanyar ens va explicar, fil per randa, el perquè de les tres esteles funeràries al campanar…Van visitar l’església, on el mateix historiador -quina sort de comptar amb la seva col·laboració-, va comentar que la volta interior és molt característica i poc comuna, només se’n coneix una semblant a Cubells… Ja veieu, gent amb la que n’aprens i indrets únics per descobrir. No ho dubteu, i atanseu-vos a Fulleda, la visita “paga l’alegria”, que de penes no en trobareu cap.

De l’església tot el grup es va traslladar a l’actual biblioteca –no van caminar gaire ja que està just a tocar- que amaga al seu interior, a més d’una bona col·lecció de llibres, l’antic forn de pa del poble. Des d’aquest indret, és a dir l’edifici de l’ajuntament, tots plegats van caminar fins al mirador dels Pirineus pel camí del carrer Sant Pere; en arribar, regal per a la vista i les oïdes ja que van aprofitar per parlar de natura i territori, de fonts i dels noms dels llocs i les coses.

Amb la vista relaxada després d’observar l’horitzó, amb els Pirineus com a teló de fons d’excepció, van anar al celler Matallonga, un altre del punts claus en aquest recorregut fulledenc, per tastar i conèixer els seus vins i després a l’Antic Molí de l’Oli a gaudir de l’oli i la història que atresora aquest indret. Per acabar com cal, un vermutet a la Sala.

Xulo veritat? Us hi esperem a la propera!

 

Deixa una resposta