L’entorn

Fulleda, l’entorn

L’entorn més immediat d’aquesta terra de secà i marinada ofereix als autòctons i als visitants un espai natural amb una gran potencialitat turística, a banda de tenir altres usos de caire industrial i agrícola. Les seues serralades estan plenes de rutes molt ben senyalitzades, senders, boscos (amb predomini de les coníferes), ideals per a realitzar recorreguts i excursions a peu, en BTT o fins i tot a cavall.

Si el que hom cerca és la tranquil·litat, una terra de fàcil accés però allunyada de l’estrès quotidià, dels sorolls del trànsit i la indústria, de les aglomeracions de gent… Els paratges que envolten Fulleda són el lloc escaient per a perdre’s i retrobar-se un mateix, escoltar el silenci, la natura. Per a gaudir d’un territori únic i d’uns paisatges que ens permetran albirar l’horitzó fins a zones tan allunyades com els Pirineus.

A més a més de gaudir amb intensitat de la natura, en uns recorreguts on és difícil que us creueu amb altres persones, podreu gaudir d’un espai que compta amb algunes construccions singulars fetes a base de l’anomenada pedra seca com les antigues cabanes de volta, els aljubs, els marges o espones, els aixoplucs i els recers, que es construïen exclusivament amb pedra (sense utilitzar cap tipus de subjecció entre les diverses peces) i que queden perfectament integrades dins del paisatge garriguenc.

La localitat de Fulleda està situada a la comarca de les Garrigues (20.212 habitants, l’any 2012, i una extensió de 799,71 km2), que limita al nord amb el Segrià, el Pla d’Urgell i l’Urgell; al sud amb el Priorat, i a l’est amb la Conca de Barberà; mentre que la comarca tarragonina de la Ribera d’Ebre delimita les terres de l’oest. A més dels límits geogràfics, és la mateixa terra de les Garrigues la que estableix les diferències, amb una climatologia d’extrems i una orografia particular.

El paisatge general de la comarca està predominat per oliveres i ametllers. Es tracta d’unes terres caracteritzades per un terreny sec i eixut, excepte en alguna zona molt concreta. L’olivera és el conreu més estès a la comarca, la varietat d’oliva típica és l’arbequina: petita, rodona i tibant, produeix un oli sense gaire acidesa que els experts consideren el de més qualitat.

Fulleda Turisme natura paisatge esport

Arbeca, les Borges Blanques, Juneda, Puiggròs i una part de Castelldans configuren un espai que, gràcies a les aigües del canal d’Urgell, permet el conreu d’alfals, panís i, sobretot, fruiters.

De l’altre costat, l’Albagés, Arbeca, Fulleda, la Pobla de Cérvoles i el Vilosell produeixen un vi de molta qualitat. La comarca compta amb un total de set cellers associats  a la Ruta del Vi de Lleida, DO Costers del Segre, entre d’altres el celler Matallonga de Fulleda.

 

Deixa una resposta