El poble

Fulleda, el poble

Fulleda és un d’aquells municipis que encara conserva el sabor i el ritme de la vida de poble. Tranquil, sense estridències, sense presses… Fet i fet, un bon espai per a passejar de manera relaxada, per a descobrir racons, per a deixar de banda el frenètic ritme de la ciutat i gaudir de la pau, de la conversa assossegada, per a conèixer gent autèntica, arrelada a la terra.

El municipi de Fulleda s’emplaça a l’extrem est de la comarca de les Garrigues (Lleida-Catalunya) al territori de la Segarra històrica, fronterer amb la Conca de Barberà.
 Fulleda és un poble petit, d’uns 120 habitants, situat en un planell entre els fondos dels Escortals i de la Granada, a 580 metres d’altitud. Compta amb bells carrers i carrerons d’edificis de pedra ben escairada, alguns dels quals corresponen a cases pairals prou importants (cal Margendom, ca l’Aguiló, etc.) i fins i tot n’hi ha alguns que tenen una influència lleugerament modernista (cal Xavalla).

Compta amb diversos espais d’esbarjo, pista poliesportiva, parc infantil i piscines de cloració salina (obertes tot l’estiu).

Fulleda Agroturisme Cataluña Lleida Garrigues

No t’ho perdis

L’església parroquial de Santa Maria és de principis del s. XIV, d’estil romànic tardà de transició al gòtic. Al segle XVIII s’hi realitzaren modificacions: la construcció d’un altar major i una elegant portalada. Darrerament s’han fet visibles les restes de l’antiga porta romànica.

El monument a Agustina Saragossa i Domènech, Agustina d’Aragó, està emplaçat al carrer de Montblanc. Tot i que, probablement, ella nasqué a Barcelona, els seus pares eren de Fulleda i es distingí en els setges napoleònics a Saragossa, motiu pel qual l’any 1986, en el segon centenari del seu naixement, la població li va erigir un monument.

L’antic molí d’oli de la Cooperativa de Fulleda és un espai museístic recentment restaurat i on podreu trobar diverses eines i màquines utilitzades per a produir i extreure el nostre “or líquid”.

El memorial Racó del Bolet és un espai en record de les víctimes de la Guerra Civil i la postguerra, situat als afores del poble, a uns 300 metres en direcció Tarrés.

Les restes de l’antic castell de Fulleda, conegut popularment com la Torra, són al capdamunt d’un turó, als afores del poble.

El celler Matallonga. Si us agrada l’enoturisme esteu de sort. A Fulleda us esperen el Joan i la Rosa, del celler Matallonga, per a mostrar-vos les seues vinyes, explicar-vos com fan els vins, fer-ne un tastet o bé gaudir d’alguna de les seues propostes enogastronòmiques.

Curiositats

  • La Festa Major de Fulleda se celebra el darrer cap de setmana d’agost i, antigament, era tradició que a la plaça del Pare Fàbregues s’hi muntés un envelat on es ballaven els balls del pensament, del ramellet, de l’escombra i de la patata.
  • El parlar de Fulleda pertany al català occidental, no lleidatà, de transició cap a l’oriental, més concretament cap al subdialecte tarragoní.
  • La Setmana Cultural, organitzada per l’Associació de Dones Marinada de Fulleda, se celebra l’últim diumenge de juliol. El nom “Marinada” és degut a l’aire que bufa habitualment al poble procedent del mar Mediterrani.
  • La Serra de Vilobí és la divisòria geogràfica i administrativa de les Garrigues i la Conca de Barberà, amb una elevació màxima de 726 metres. A finals de l’any 2007 va entrar-hi en funcionament el parc eòlic Vilobí I, situat al vessant nord-oest d’aquesta serra, als municipis de Fulleda i Tarrés. Aquest parc consta de 27 aerogeneradors amb una potència instal·lada de 40,5 MW, que produeixen l’energia equivalent al consum elèctric anual de 50.000 llars.

 

Deixa una resposta