El personatge

Fulleda, el personatge

El lloc de naixement d’Agustina Saragossa i Domènech no està gaire clar, la teoria més estesa és que ho féu a Barcelona, malgrat que hi ha estudiosos que argumenten que passà a Reus o a Fulleda mateix. En canvi, sí que hi ha la constatació que els pares d’Agustina d’Aragó eren originaris i es casaren a Fulleda.

Més coneguda com Agustina d’Aragó, nasqué el 6 de març de 1786 i morí a Ceuta el 29 de maig de 1857. És considerada una defensora heroica de Saragossa contra els francesos, durant la Guerra del Francès.

D’entre les diverses teories que discuteixen el seu lloc de naixença, n’hi ha una que el situa a Barcelona, a la Placeta de Montcada, al Barri de la Ribera, i diu que fou batejada a l’església de Santa Maria del Mar. Tanmateix, hi ha molta bibliografia aragonesa recent que n’ubica el naixement a Reus l’any 1786. Tampoc no queda clar que el seu origen sigui veritablement una d’aquestes dues ciutats. El seu pare era Pere Joan Saragossa i la seua mare, Raimunda Domènech, tots dos de Fulleda.

Agustina Saragossa es casà el 1802 a l’església de Santa Maria del Pi de Barcelona, als 16 anys, amb Joan Roca Vila-seca, caporal d’artilleria que participà des d’un bon principi en la Guerra del Francès, estigué a la batalla del Bruc i l’esdevenidor de la guerra els dugué, a ell i Agustina, a Saragossa.

Turisme Fulleda Lleida-Les Garrigues Catalunya El poble 18

Durant el primer setge de Saragossa de la Guerra del Francès, o Guerra de la Independència segons la historiografia espanyola, l’1 de juliol de 1808, mentre Agustina portava vitualles al seu marit, posà un topall a un canó a punt d’ésser detonat però amb l’assistent ferit i amb la metxa encara a la mà. Agafà la metxa i encengué el canó, que apuntava a la porta del Portillo. No se’n sap res de les conseqüències reals d’aquesta acció en la batalla, però el general Palafox va descriure la seua acció com èpica.

Agustina d’Aragó morí a Ceuta, el 29 de maig de 1857, als 71 anys. Fins a 1870 no en foren traslladades les despulles a Saragossa, descansant primer al Pilar i, des del 14 de juny de 1908, a la capella de l’Anunciació de l’Església de Nostra Senyora del Portillo, on són venerats com els d’una gran heroïna que, amb valor i decisió, contribuí a repel·lir les adversitats i vèncer l’enemic. És considerada un dels símbols més representatius de la resistència espanyola contra els invasors napoleònics. Aquesta guerrillera rebé el títol de Defensora de Saragossa i la condecoració de Recompensa al Valor i al Patriotisme, seguint les ordres del general Palafox, i arribà a aconseguir el rang de capità de l’exèrcit.

Fulleda turisme un poble amb història

 

Deixa una resposta