Ruta dels miradors i les fonts de Fulleda

15.Fulleda Turisme. Ruta de les Fonts i els Miradors Conca del BarberàLa “Ruta dels miradors i les fonts de Fulleda”, presentada oficialment la tardor de 2014, és el colofó de tot un seguit de camins preparats i senyalitzats que esdevenen una excusa immillorable per a conèixer aquest bocí de les Garrigues i passar-hi una bona estona de lleure, d’esport, d’observació i de tranquil·litat.

Si feu aquesta ruta heu de saber que presenta alguns punts exigents -encara que trobareu alternatives per tal d’evitar-los-, podreu comprovar que les vinyes, les oliveres, els ametllers i alguns conreus cerealístics són la base de l’agricultura i l’economia de la zona. Descobrireu un territori on conviuen harmoniosament aquests espais de cultiu amb pinedes frondoses i ombrívoles.

La ruta travessa nombrosos fondals i valls i s’enfila fins al capdamunt de les serres de Vinaixa, de Vilobí i de les Aubredes, que sobrepassen els 600 metres d’alçada, des de les quals gaudireu de les panoràmiques visuals de les comarques de la plana lleidatana amb el fons escènic del Prepirineu i el Pirineu, la Conca de Barberà i el rerepaís del prelitoral català per la serra de Miramar o Lilla i l’Alt Gaià, les muntanyes de Prades, la serra de la Llena i del Montsant.

A cada moment, la natura es presenta esplendorosa, propera; fins i tot, si pareu atenció podreu veure alguns dels seus “habitants”, com l’àliga cuabarrada, que observen des de la distància el vostre viatge.

La Ruta dels miradors i les fonts de Fulleda té un punt de superació personal i una base d’observació i gaudi de l’entorn i el paisatge. Per això, aquest recorregut us servirà també per a recuperar una mica la vostra vista esgotada per tantes hores davant de les pantalles d’ordinadors, mòbils, televisió… i regalar als vostres ulls les vistes magnífiques que tindreu a l’abast des dels tres miradors de la ruta: el de la Conca de Barberà, el de les Garrigues, i el dels Pirineus.

Fulleda Turisme Ruta dels miradors i les fonts

Si esteu cansats i és l’horeta de fer un mos, no us amoïneu, la ruta passa per diferents indrets com la Font Vella, a tocar del poble, o les fonts del Salat, la de la Marieta, o les Ventoses, especialment adients per aturar-se una estoneta, refrescar-se i recuperar forces. Així mateix, en el decurs del vostre camí també descobrireu altres atractius com les cabanes de volta de Cal Perdiuet o La Planota (típiques construccions de l’arquitectura garriguenca), l’aljub de Matallonga i moltíssims marges que delimiten els camps de conreu, un admirable exercici d’adaptació al medi per part de l’home, de cara a extreure el màxim profit d’aquestes terres.

Sols, acompanyats, en grup… tant se val; la Ruta dels miradors i les fonts de Fulleda esdevé una magnífica experiència, que podreu gaudir en plenitud si us apropeu fins a aquest petit poble, Fulleda, situat a l’extrem est de la comarca de les Garrigues, al territori de la Segarra històrica, fronterer amb la Conca de Barberà.

Si veniu a gaudir d’aquesta experiència, us proposem que inicieu l’itinerari (circular i senyalitzat completament), des de la Sala -local social del poble, amb servei de bar els caps de setmana- a tocar de l’antic molí de l’oli, recentment recuperat-. Una vegada aquí, únicament us assaltarà un dubte: cap a on hem de tirar? Cap al mirador dels Pirineus, a 500 metres del poble, o bé cap al de la Conca de Barberà, a poc més de 10 km.

La Ruta dels miradors i els fonts de Fulleda representa 30 quilòmetres de contacte directe amb la natura, de pau, de contrastos, de sensacions i experiències inoblidables.

  • Longitud total de l’itinerari: 30,5 quilòmetres
  • Altitud màxima: 655 metres
  • Altitud mínima: 482 metres
  • Desnivell acumulat positiu: 560 metres
  • Desnivell acumulat negatiu: 560 metres
  • Dificultat mitjana /mitjana alta (BTT)
  • Apta per a fer a peu, en bicicleta o a cavall.

 

Ruta dels miradors i les fonts de Fulleda-tríptic

Informació Wikiloc BTT

Fulleda turisme Ruta de les Fonts i els Miradors

Deixa una resposta