Viatge al record, vídeo de la primera Festa de l’Agustina d’Aragó a Fulleda

 

“Els temps canvien que és una barbaritat”, aquesta coneguda frase de don Hilarión a la Zarzuela de “La Verbena de la Paloma” resumeix molt bé el que sentireu quan veieu aquest vídeo, que recentment hem “recuperat” gravat amb motiu de la celebració de la primera Festa de l’Agustina d’Aragó, duta a terme el 9 de març d’un “llunyà” 1986.

Sense cap dubte, va ser un dia gran per a Fulleda i, especialment per al seu alcalde, el Sr. Ramon Santamaria, principal impulsor de la festa i de la posada en valor de la catalanitat i ascendents fulledencs d’Agustina d’Aragó, els seus pares Pere Saragossa i Raimunda Domènech eren nadius de Fulleda, on van néixer 7 dels seus fills.

 

Aquest entranyable vídeo, ens fa un complet resum de tots els actes celebrats amb motiu d’aquesta festa, que va coincidir amb els 200 anys del naixement d’Agustina d’Aragó -1786, sent Barcelona el lloc més probable, és batejada el 6 de març a l’església de Santa Maria del Mar, tot i que hi ha qui diu que va néixer a Reus dos dies abans-, el perquè de la celebració, assistents, etc.

Aquesta festa, el precedent de la Fira Heroica, que tindrà lloc el diumenge 17 de setembre, va servir per inaugurar amb tots els honors l’Avinguda d’Agustina d’Aragó i l’escultura dedicada a la seva figura, que presideix l’entrada de Fulleda, obra de l’escultor de Montblanc Josep Agustí i Feliu -tristemente mort el 1995 en un accident als 38 anys d’edat-. Fulleda es va vestir de gala per a l’ocasió, el motiu i els personatges il·lustres que es van donar cita no eren per menys. Miquel Coll i Alentorn, president del Parlament de Catalunya entre 1984-1988 i Josep Tarradellas (President de la Generalitat a l’Exili de 1954 al 1977) van estar alguns dels protagonistes del dia. La festa va durar dos dies, en primera instància només estava programat un, el diumenge, però a causa de la participació i implicació d’ajuntament de Saragossa, els festejos van començar de manera prèvia el dissabte amb diferents activitats com la desfilada d’un grup de Majorettes de Saragossa (molt típic en aquelles dates, rondalles, encesa d’una gran foguera visible des de tota la comarca …) El diumenge va ser el gran dia amb la presentació del llibre Fulleda i Agustina d’Aragó, la signatura en el llibre de honor de la localitat -es va comprar per a l’ocasió- de les persones il·lustres assistents a la festa, Missa Solemne, diferents actuacions com la protagonitzada per l’Esbart Dansaire d’Arbeca, inauguració i benedicció del monument i avinguda en honor a Agustina d’Aragó, dinar popular amb més de 1.100 comensals, déu n’hi do, recital de jotes, focs d’artifici o el gran ball de fi de festa.

Sense cap dubte, un dia que va quedar en el record dels habitants i les persones que van visitar aquell dia Fulleda i que a través d’aquest vídeo i les seves imatges, algunes d’elles molt singulars, podran rememorar.

El diumenge 17 de setembre us hi esperem a Fulleda amb motiu de la celebració de la quarta edició de la Fira Heroica.

 

Leave a Reply